Hμερίδα για την εκτροφή Σαλιγκαριών 2

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργανώθηκε την    Κυριακή 22 Μαΐου 2011 με θέμα  “H εκτροφή σαλιγκαριών” στον Πεντάλοφο του δήμου Ορεστιάδας  από την  Πρότυπη Μονάδα Εκτροφής Θηραμάτων “Ευρωθήραμα” και την “Fereikos Helix”. Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος της  μονάδας “Ευρωθήραμα”  ο κ.Χατζηπαναγιώτου Εμμανουήλ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι αντιπρόσωποι του Διεθνούς Ινστιτούτου Σαλιγκαροτροφίας “Fereikos Helix” κα Βλάχου Παναγιώτα και ο κ. Τσίτας Δημήτρης.

Ο κύριος Τσίτας μίλησε για την εμπειρία του ως εκτροφέας σαλιγκαριών τα τελευταία δύο χρόνια στο Δασοχώρι Ξάνθης και συγκεκριμένα ανέφερε πως «η εκτροφή σαλιγκαριών όταν γίνεται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και σωστή προετοιμασία, μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες ανάπτυξης της σύγχρονης γεωργίας ».

Στην συνέχεια η κα. Βλάχου Παναγιώτα εξήγησε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, την μεθοδολογία, την κατασκευή και την διαχείριση του ανοιχτού εκτροφείου σαλιγκαριών ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου.

Αναφέρθηκε διεξοδικά αλλά με απλό και κατανοητό τρόπο στα απαραίτητα για την κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών ανοιχτού τύπου, τόσο από τεχνικής πλευράς όσον και από την πλευρά της βιωσιμότητας, του ύψους και του είδους της επένδυσης, του κόστους παραγωγής και του προσδοκώμενου κέρδους.

Στο τέλος των ομιλιών ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων  και της εταιρίας FEREIKOS-HELIX, από την οποία απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα και δόθηκαν διευκρινήσεις που αφορούν την ενασχόληση με την σαλιγκαροτροφία αλλά και την σχέση της εταιρείας με τους συνεργαζόμενους με αυτήν εκτροφείς.

Οι ενδιαφερόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς στον χώρο διεξαγωγής της ημερίδας, ενώ την 11η πρωινή, προκαθορισμένη ώρα έναρξης της ημερίδας η αίθουσα ήταν ήδη γεμάτη με κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ημερίδα παρευρέθησαν  γεωπόνοι,κτηνίατροι, γεωπόνοι – μελετητές  και υποψήφιοι εκτροφείς από πολλές περιοχές της Θράκης. Συμπέρασμα όλων ήταν η μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για την διεξαγωγή παρόμοιων εκδηλώσεων-δράσεων καθώς ο αγροτικός κόσμος της χώρας διψάει για ενημέρωση σχετικά με τις εναλλακτικές μορφές ενασχόλησης στην ύπαιθρο. Κάτι που προκάλεσε τις θετικές εντυπώσεις όλων, ήταν η μαζική προσέλευση νέων ανθρώπων που θέλουν να παραμείνουν στην ύπαιθρο (ή ακόμη περισσότερο) θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτήν, και αναζητούν διεξόδους και νέες-καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας της υπαίθρου καθώς οι κλασικές και παραδοσιακές είναι κοινή παραδοχή ότι πλέον δεν αποδίδουν.

 

Σχολιάστε